En İyi Hukuk Platformu Hukuk Haberleri Röportajlar Yeni İçerikler

Yargıtay 17. HD 2016/19860 E. 2016/19860 K. 29.12.2016 T.

Tasarrufun iptali davalarında amaç, borçlunun haciz ya da iflasından önce yaptığı ve aslında geçerli olan bazı tasarrufların geçersiz ya da “iyiniyet kurallarına aykırılık” nedeniyle alacaklıya karşı sonuçsuz kalmasını ve dolayısıyla o mal üzerinden cebri icraya devamla alacağın tahsilini sağlamaktır.

Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı mahkemenin görevsizliğine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü:


Davacı vekili, davalı borçlu …Ltd.Şti.’nin alacaklılarından mal kaçırmak amacıyla halı dokuma makinasını 31.8.2015 tarihinde aralarında ticari ilişki bulunan davalı ….Ltd.Şti.’ne sattığını belirterek davalılar arasındaki tasarrufların iptaline karar verilmesini talep etmiştir.


Davalı borçlu şirket savunma yapmamıştır.


Davalı ….Ltd.Şti. Vekili, Ticaret Mahkemesinin görevli olduğunu, aciz belgesi sunulmadığını, dava konusu makinanın borçtan önce 649.000 TL bedelle alındığını belirterek davanın reddini savunmuştur.


Mahkemece iddia, savunma toplanan delillere göre tarafların ticari şirket olduğu, uyuşmazlık konusu tasarrufun davalıların ticari işletmesiyle doğrudan ilgili olduğu bu durumda davaya bakma görevinin Ticaret Mahkemesine ait olduğu gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine, karar kesinleştiğinde ve süresi içinde talep edilmesi halinde dosyanın görevli … Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.


Dava İİK’nun 277 ve devamı maddeleri gereğince açılmış tasarrufun iptali istemine ilişkindir;


Tasarrufun iptali davalarında amaç, borçlunun haciz ya da iflasından önce yaptığı ve aslında geçerli olan bazı tasarrufların geçersiz ya da “iyiniyet kurallarına aykırılık” nedeniyle alacaklıya karşı sonuçsuz kalmasını ve dolayısıyla o mal üzerinden cebri icraya devamla alacağın tahsilini sağlamaktır. Davacı, iptal davası sabit olduğu takdirde, tasarruf konusu mal üzerinde cebri icra yolu ile hakkını almak yetkisini elde eder ve tasarruf konusu taşınmaz mal ise davalı, üçüncü şahıs üzerindeki kaydın düzeltilmesine gerek olmadan o taşınmazın haciz ve satışını isteyebilir (İİK.md.283/1). Bu yasal nedenle iptal davası, alacaklıya alacağını tahsil olanağını sağlayan, nisbi nitelikte yasadan doğan bir dava olup davanın taraflarının ve tasarrufa konu halı dokuma makinasının devrinin görev hususunun belirlenmesine doğrudan bir etkisi yoktur. Kaldı ki alacak kesinleşmiş olup davada incelenmesi gereken husus davalı borçlunun yaptığı tasarruflarının iptali gerekip gerekmediği, başka bir anlatımla İİK 277 vd maddelerinde belirtilen şartların gerçekleşip gerçekleşmediğidir. Açıklanan şekli ile görevin, İİK 281. maddesine göre genel mahkemelere ait olduğu da açıktır. Hal böyle olunca davaya devam edilerek taraf delilleri toplanıp sonucuna göre bir karar vermek yerine yazılı gerekçe ile görevsizlik kararı verilmesi isabetli görülmemiştir.


SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 29.12.2016 gününde Üye …’ın karşı oyu ve oyçokluğuyla karar verildi.


KARŞI OY

6102 sayılı TTK’nın 4/1.maddesi gereğince tarafları tacir olan ve her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır. Aynı Yasa’nın 5/1.maddesi gereğince de Asliye Ticaret Mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir. TTK’nın 19.maddesi gereğince bir tacirin borçlarının ticari olması asıl olduğundan İİK’nun 277’nci maddesinde gösterilen tasarrufun iptali davalarında dahi taraflar tacir olduğu takdirde dava TTK’nın 4/1.maddesi gereğince nisbi ticari davadır. Bu nedenle de davada, Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir. Aksi yöndeki çoğunluk görüşüne katılmıyorum.

Bu yazıyı alt kısımda bulunan butonlara tıklayarak kolayca paylaşabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Son yazılardan anında haberdar olmak için e-posta bültenimize kayıt olun.

En Çok Okunanlar

Son Yazılar

Editörün Seçimi